Omdat ik vandaag niet zo heel veel bijzonders heb gedaan, had ik bedacht om eens wat anders te doen. Ik ga het verschil vertellen tussen mijn beide voorste kruisband revalidaties. Dit zodat ook de mensen die nog nooit met zoiets te maken hebben gehad of misschien net hun kruisband hebben afgescheurd hebben.

Lopen/fietsen
Na mijn eerste operatie heb ik zeker 5,5 week met krukken gelopen en ik was dus 5,5 week afhankelijk van iedereen om mij heen en het duurde toen ook 6/7 weken voordat ik mocht fietsen. Na mijn 2e operatie liep ik 2 weken met krukken en kon ik met 2,5 week al weer zelf fietsen. Dat waren alleen kleine afstanden maar je bent niet afhankelijk van iedereen. Dat verscheelt 3 weken en als je op schoolt zit en je ouders werken is dat heel fijn.

Hardlopen
Bij deze methode waarmee ik nu geopereerd ben heb ik na 4 weken voor het eerst buiten hardgelopen. En kon/mocht ik na 6 weken(!!) een hardloopwedstrijd lopen. Na de eerste operatie duurde het 12 weken voordat ik rustig een beetje mocht rondlopen in de buurt. Dat is een verschil van 8 weken!

Trainingen bij de fysio
Met de normale methode die ze meestal in Nederland uitvoeren duurde het voor mij iets van 9 weken na de operatie voordat ik iets anders kon gaan doen dan cardio. Je begon daarna heel rustig met kracht en stabiliteit kwam later pas. Nu begon ik 3 weken na de operatie al met squats en wat loopoefeningetjes op een heel rustig tempo. Kracht deed ik al heel snel ook thuis deed ik oefeningen voor kracht.

Kracht
Het duurde na de eerste keer heel lang voordat mijn kracht weer op het zelfde niveau was als mijn andere been, maar nu is mijn kracht al bijna gelijk als vlak voordat ik mijn eerste minuten mocht maken. Dit komt omdat je heel vroeg kan beginnen met kracht training en het daardoor snel kan opbouwen. Ik doe nu namelijk oefeningen met een gewicht die ik in mijn vorige revalidatie niet heb gedaan of heb gered.

Eerste veldtraining
Bij mijn eerste revalidatie duurde het tot november voordat ik voor het eerst het veld op mocht. Ik was toen in april geopereerd dus 7 maanden ongeveer voordat dat mocht. Dit is heel lang als je het nu bekijkt met deze revalidatie. Mijn eerste training was 9 weken na mijn operatie, en dan zou je denken dat kan nooit goed gaan, maar het ging helemaal goed nergens last van gehad geen reactie en de week erop ging ik zo weer het veld op om te trainen. Ondertussen heb ik er nu al 3 veldtraining opzitten samen met de fysio en ben ik ook al een paar keer voor mijzelf naar SDC gegaan om op het veld oefeningen te doen.

Het grote verschil tussen de 2 voorste kruisband revalidaties is duidelijk de snelheid. Dat komt alleen maar door dit bandje wat ik nu heb.

Stel je hebt vragen over iets wat ik nu niet heb benoemd kun je mij gerust een mailtje sturen. Dit kan naar ewoldj@live.nl. of je stuurt mij een berichtje via twitter.